Billigare med personcentrerad vård

I dagens GP kan man läsa en artikel av Sineva Ribiero, Vårdförbundet, om personcentrerad vård och hur den typ av vård visar sig vara billigare samt effektivare för både patient och vårdpersonal.

Utdrag ur artikeln:

"Personcentrerad vård innebär en övergång från dagens modell där patienten är det passiva målet för en medicinsk behandling, till att personen ges möjlighet att vara aktiv i planering och genomförande av den egna vården. Genom att lägga gott om tid på samtal mellan personen och läkaren eller sjuksköterskan, där också en hälsoplan skapas, sparas mycket tid i den fortsatta behandlingen.

I den personcentrerade vården ingår både patienten och vårdens alla professioner i ett team. Ett personcentrerat förhållningssätt kan tillämpas överallt och hela tiden. I förlossningsvården, på laboratoriet, i det korta mötet på röntgenavdelningen, i ambulansen, i primärvården och hos den äldre på särskilt boende.

Vårdförbundets förslag för att införa ett personcentrerat arbetssätt:

* Kommuner och landsting måste ta fram en plan för införande av personcentrerad vård. Personcentrerad vård är idag bara ett av flertalet prioriterade mål för hälso- och sjukvården. Genom en plan blir prioriteringen tydlig och uppföljning möjlig.

* Patienter och patientföreträdare måste involveras i vårdens utveckling. Patientrepresentanter i beslutsfattande grupper på alla nivåer kan ge nya perspektiv och driva på utvecklingen mot en personcentrerad vård.

* Styrsystem och ersättningsmodeller måste utvecklas för att stödja personcentrerad vård. Vårdens ledarskap behöver ha kunskap om personcentrerad vård, avsätta tid för förändringsarbete, sätta mål och efterfråga resultat.

Personcentrerad vård ger förbättrad hälsa och nöjdare patienter, är mer effektiv och sparar på våra gemensamma resurser. Dessutom är det mer tillfredställande för personalen som får arbeta utifrån sin yrkesetik, forskning och beprövad erfarenhet. Vi förutsätter att regeringen tar fasta på de goda forskningsresultat som redan finns och verkar för personcentrerad vård."

Läs hela artikeln här


Relaterade projekt:

Person- patientcentrerad vård

 

Föregående
Föregående

Ringla på plats på Vinnvårds och Vårdanalys seminarium

Nästa
Nästa

Ringla är på plats i Almedalen 2015, är du?