Utbildning för patienter vid Lunds universitet uppmärksammat

Inom projektet Spetspatienter har ett utbildningsprogram i egenförmåga för patienter, närstående och vårdpersonal utvecklats av institutionen för designvetenskaper vid Lunds Universitet. Kursansvarig är Ulrika Sandén, doktorand i innovationsteknik med egen erfarenhet som cancerpatient.

- Kursen är viktig för den både delar kunskap och skapar ny kunskap. Vi är nu mitt i en process där vi förmedlar och tar emot samtidigt. Det är en öppen och utforskande process. Ett miniformat av verkligheten där olika människor tillsammans ska försöka lösa mer eller mindre komplexa dilemman. Det är fascinerande att se den glöd som fanns i rummet när vi hade vår första träff i helgen. Jag tror att samverkan är lösningen, e-hälsa och utbildning är metoder för att komma dit, säger Ulrika Sandén.

Utbildningen antog sina första studenter nu i höst och har redan uppmärksammats i media.
- Kursen har börjat i Lund och vi har 20 mycket aktiva och engagerade studenter.  Vi ser att den här kursen väcker stort intresse och redan har flera medier rapporterat om den. Det ska bli spännande att följa detta och se hur studenterna utvecklas, säger Maria Hägglund, docent i hälsoinformatik vid Karolinska Institutet och medverkande lärare i kursen.

SVT:s inslag >>>

Artikel i Aftonbladet >>>

Artikel i Sydsvenska >>>

Inslag Sveriges Radio P1 Morgon >>>

Utdrag ur kursbeskrivningen:
"Kan man hitta glädje som cancersjuk? Hur hanterar man livet som kroniskt sjuk och/eller närstående till kroniskt sjuk? Genom att blanda medicinsk kunskap med socialt arbete och designtänkande skapas förutsättningar för helhetslösningar. Vilka samhällsfunktioner är involverade vid sjukdom och går det att designa ett samarbete med individens behov i centrum? Har närstående specifika behov och hur skiljer de sig från den cancersjukes? Kursen kombinerar teori med praktiskt arbete med vårdnavigering utifrån patient- och närståendeperspektiv."

Läs mer om kursen här >>>

Föregående
Föregående

Vi vill ha din hjälp!

Nästa
Nästa

Karolinskas Blogg lyfter projektet - läs Sara Riggares inlägg här