Ringla spanar på vad som är aktuellt och kopplar samman frågor och utmaningar med lösningar och goda exempel.
i Fokus
Fråga patienterna!
Försök inte att själv tänka fram var dessa brister finns. Ni brukar göra så, om jag ska vara krass. Fråga de som vet. De som upplevt dem. Fråga patienterna.
”Räddade liv ska också kunna levas. Satsa på rehabilitering från cancersjukdom.
Konsekvenserna av en cancersjukdom varierar stort beroende på diagnos och behandlingsalternativ, men också på individuella förutsättningar och livssituationer. Tillgång till multiprofessionella team som arbetar personcentrerat med rehabilitering – utgår från varje persons speciella förmågor, behov och förutsättningar – är avgörande för att liv som räddas också ska kunna levas.
Kunskapsväxling - Ett behov
När det gäller förvaltning och styrning av vår vård och omsorg, lyssnar man av någon slags tradition sällan på den aktuella forskningen. Det finns vetenskapliga underlag och förslag för att ställa om t.ex. till en personcentrerad vård och omsorg eller till ett tillitsbaserat ledarskap.
Näravårdpodden: Digital hjärtrond och sekundärprevention
Hur kan vi förebygga upprepade hjärtproblem och förbättra patienternas livskvalitet?
Släpp fram personalens kreativitet och kunskaper, genom tillitsbaserat ledarskap och personcentrerad vård.
När det gäller förvaltning och styrning av vår vård och omsorg, lyssnar man av någon slags tradition sällan på den aktuella forskningen. Det finns vetenskapliga underlag och förslag för att ställa om t.ex. till en personcentrerad vård och omsorg eller till ett tillitsbaserat ledarskap.
Skapa nya relationer istället för nya organsiationer
Riksdagen har beslutat att en god Nära vård ska införas. Arbete med det pågår men myndigheten ”Vårdanalys” tycker det går trögt. Den Nära vården ska innebär att vården uppfattas som lättillgänglig. Primärvården ska vara en viktig del. Vården kan vara nära geografiskt, men också digitalt.
Äkta teamsamverkan med den patientnära personalen
Jag medverkar i SKR:s ledarskapsprogram för Nära Vård. Jag trycker då alltid bl.a. på vikten av, att man som ledare i förbättringsarbetet försöker skapa en äkta teamsamverkan med den patientnära personalen. Om man får igång en bra teamsamverkan får man en bra dialog med den operativa verksamheten.
Kunskapsväxling. ett behov.
Jag är ofta ute och pratar om personcentrerad, god och nära vård inför vårdens och omsorgens personal. Ibland undrar jag varför de vill lyssna på mig? Är det för att det är lite spännande, att för en gångs skull lyssna på en patient eller är de seriöst intresserade?
”En angiverilag underminerar förtroendet för vårdsystemet”
Sjukvårdspersonal ska inte behöva anmäla patienter på migrationspolitiska grunder. Stoppa angiverilagen nu, skriver debattörer från flera patientorganisationer.
Vård eller omsorg av en människa är väl det mänskligaste vi kan tänka oss.
Vård eller omsorg av en människa är väl det mänskligaste vi kan tänka oss. Ändå är det så svårt för vården tala om och se just det mänskliga i situationen och inte bara en diagnos, ett organ, en sjukdom. Medicinen, vården och omsorgen är å ena sidan bland det mest framgångsrika och mänskliga jag kan tänka mig.
Näravårdpodden: Omställning - strategi och verkstad tillsammans
”Nära vård är inte en klinik utan ett förhållningssätt.”Ett samtal med Boubou Hallberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska, om att koppla ihop strategiskt och operativt arbete för att få till förändring på riktigt.
En god och nära personcentrerad vård
Jag blev i samband med en föreläsning ombedd att på 2 minuter beskriva vad en god nära personcentrerad vård är. Gärna som en berättelse, sa de:
Rapport Sweden health system review
Rapporten Sweden Health system review tas fram i samarbete med The European Observatory on Health Systems and Policies och beskriver övergripande det svenska hälso- och sjukvårdssystemet.
Näravårdpodden: Personcentrering och strävan mot ett gott liv
”Jag räddades till livet efter min olycka och då finns det ett ansvar att se till att det livet blir värt att leva.” Ett samtal om behovet av personcentrering i såväl vårdmötet som utveckling av hjälpmedel.
Man kan inte vänta in förändring och framgång – Man måste jobba för den!
Vården och omsorgen är idag fragmenterad, där t.ex. olika kliniker och förvaltningar ansvarar för olika delar av vårdandet och omsorgen om oss.
Näravårdpodden: Från fabrik till tjänst
”Plötsligt får man jobba som man vill, det här ger bra arbetsmiljö och ett sätt att höja kvalitet och behålla personal.
Kunskapsväxling mellan vårdens personal och patienten
Jag talar ofta om kunskapsväxlingen mellan vårdens personal och patienten. Det man lär sig tillsammans med andra har en alldeles särskild verkan, relevans och användbarhet i verkligheten, i själva vårdandet.
Näravårdpodden: Kunnigare patienter gör alla till vinnare
”Viktigt att vi har duktiga företrädare som blir lyssnade på - att jag är trovärdig och kan uttrycka mig!”
Näravårdpodden: Går det att mäta Nära vård och vad som skapar värde?
I detta samtal ger Anders Ekholm och Ina Caesar, Institutet för Framtidsstudier, sina reflektioner på hur man kan ta reda på vad som fungerar och skapar värde och sedan agera utifrån det.