Ringla spanar på vad som är aktuellt och kopplar samman frågor och utmaningar med lösningar och goda exempel.
i Fokus

Näravårdpodden träffar Jane Ydman, Anette Nilsson och Mats Bojestig
I denna podd möter Lisbeth Löpare Johansson en trio från Region Jönköpings Län - Jane Ydman, regiondirektör, Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, Anette Nilsson, utvecklingsstrateg. Om strategi, utmaningar, förbättrade arbetssätt och engagemang i Nära vård från makro till micro och i mellanrummen.

Näravårdpodden träffar Kajsa Westling
I Näravårdpodden samtalar Lisbeth Löpare Johansson med Kajsa Westling, Experio Lab, om att alla i systemet samtidigt ska ställa om till Nära vård och att det finns kraft i att utgå från användarens perspektiv och behov och inte systembehoven. De konstaterar att vi vet ganska mycket om vad som skapar personcentrering i mötet mellan patient och vårdprofessionerna men ganska lite om vad krävs av ledarskap, organisation och utveckling.

Bok: Tillsammans för en god och nära vård
Bodil Jönsson, professor och Hans-Inge Persson, närståenderepresentant har tillsammans varit redaktörer för boken "Tillsammans för en god och nära vård". Boken innehåller 12 texter från lika många författare.

Näravårdpodden träffar Petra Vogt
Nära vårdpodden med Petra Vogt, allmänläkare, hälso- och sjukvårdsstrateg i Skåne och ordförande i Nationella primärvårdsrådet. Lisbeth Löpare Johansson samtalar med henne om ledarskap och också om ett av det häftigaste jobben- att vara allmänläkare och få människors liv i gåva varje dag.

Näravårdpodden träffar Kristina Båth Sågänger
I Näravårdpodden möter Lisbeth Löpare Johansson kanslichef Karin Båth Sågänger på RSMH, brukarorganisationerna för personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Det blir ett samtal om civilsamhällets roll i välfärdssamhället, om demokrati och att se egenerfarna som kunskapsbärare av målgruppens behov och vad som faktiskt fungerar och inte.

Näravårdpodden möter politikern Marie Morell (M)
Ett samtal runt begreppen Life Science och digitalisering men också om vikten av preventivt arbete i den nära vården för att ge stöd till människor att må så bra som möjligt.

Näravårdpodden träffar Mattias Damberg, biträdande Hälso- och sjukvårdsdirektör Region Västmanland.
Näravårdpodden om att prata med och inte om varandra för att förstå varandras behov och förutsättningar. Det är relationerna som är viktiga för att ta tillvara kraften nu när det ska skapas en gemensam vårdstruktur.

Näravårdpodden träffar Ida Kåhlin från Arbetsterapeuterna och Sineva Ribeiro från Vårdförbundet.
Näravårdpodden träffar ordförande för Arbetsterapeuterna och för Vårdförbundet i ett samtal om vad som symboliserar det "nära" under pandemin.

Näravårdpodden träffar Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen
Nära vårdpodden träffar Socialstyrelsens generaldirektör i ett samtal som bland annat tar upp möjligheten att skapa bättre kvalitet och därmed förbättra och förstärka välfärden.

Näravårdpodden träffar Mia Fernando, Eva Nordlund och Eva Estling
Ett avsnitt om det viktiga i att möta kvinnor där de är i livet för att skapa hälsa hela livet. Ett samtal om hur en satsning kan leda till att fler är nöjda med sina förlossningar och att bristningarna har minskat. Viktiga resultat förstås men det finns mycket kvar att göra för en jämlik vård och att kvinnor ska bli tagna på allvar.

Näravårdpodden träffar Anna Nergårdh
I detta avsnitt samtalar Lisbeth Löpare Johansson med Anna Nergårdh om fyra års utredande i samverkan med alla berörda. Vad gör det med en utredning att vara så mitt i görandet? Dessutom om sista delbetänkandet och behovet av att synliggöra primärvårdens uppdrag och dess roll för en bättre psykisk hälsa hos människor.

Näravårdpodden träffar Cecilia Winberg och Sofia Rydgren Stale
Ett möte mellan två nyvalda ordförande för Fysioterapeuterna och Läkarförbundet. Hur är det att ta över som ordförande och driva fackliga- och professionsutvecklings-frågor? Ett samtal om att bli starka tillsammans, bidra till utvecklingen och allas ansvar i omställningen till Nära vård.

Näravårdpodden träffar Mikaela Javinger
Mikaela Javinger, öppet egenerfaren patient som nu arbetar i psykiatrin för att förbättra vården. Hon trycker på att det viktigaste är att visa intresse, vara nyfiken, lyssna och sätta sig in i den andra personens situation. Att vara utelämnad till någon annans godtycke är oerhört svårt och då krävs att det som anses vara viktigt för mig får ta plats.

Näravårdpodden träffar Maria Cavalli och Hans-Inge Persson
Maria Cavalli och Hans-Inge Persson, två närstående, samtalar med Lisbeth löpare Johansson om hur det är att vara närstående och engagerad för framtidens nära vård. De talar om behovet av stöd och information i rollen som närstående. Tillsammans lyfter de, att det de önskar allra mest, är en fungerande struktur i en god nära vård med en förändrad syn på människan - med ett gemensamt vi.


Beställ Spetspatientrapporterna!
Nu kan du beställa ditt eget exemplar av Spetspatientrapporterna i pappersformat!

Näravårdpodden träffar Lena Lundgren och Magnus Johansson
Ett samtal om tillit och att det krävs mod att gå från förhandling till samverkan när regionen och kommunerna ska komma varandra närmare. Det krävs ett ledarskap som måste våga för att alla andra också ska ta steget. Om att överbrygga gränser, leta lösningar trots svårigheter med allt från lagstiftning, pensioner till bredband för att det ska bli nära utifrån invånarens behov och liv. De vittnar om att när det blev tufft under våren var de glada över att samverkansstrukturen var på plats och också att gränser som annars var svåra att gå över suddades ut när den gemensamma målbilden - bekämpa covid - blev tydlig för alla.

Näravårdpodden träffar Åsa Himmelsköld
Några tips mitt i omställningsarbetet - om att putta på, bromsa in och föra dialog. Åsa Himmelsköld vittnar om att trots att hon ville börja med allt så förstod hon att det var bra att de började i en ända, att stärka primärvården och inte tog allt på en gång.


Tipsa Inspektionen för vård och omsorg
Du kan tipsa IVO om risker och brister som du upplevt i hälso- och sjukvården och den sociala omsorgen.